Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:58)

    Krem z gruszką - w 40 minut

Doskonały deser.

Zdjęcie

Krem z gruszką /Wydawnictwo Bauer
Krem z gruszką
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 10 porcji:

- paczka biszkoptów,
- 10 łyżek dżemu np. malinowego,
- gruszki w zalewie (40-50 dag owoców i 400 ml zalewy),
- 100 ml czystej wódki,
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 10 dag masła,
- 3 żółtka,
Polewa czekoladowa:
- 250 g posiekanej, czarnej czekolady,
- 250 ml wody.

Reklama

Przyrządzanie:

Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem masła. Przestudzić. Zmiksować z żółtkami. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszając, powoli wlewać gorącą wodę. Przestudzić. Dno 10 pucharków wyścielić biszkoptami. Dodać po łyżce dżemu. Polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką. Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki. Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Całość odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować go, podpalając zapałką.
Porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.