Reklama
  • Poniedziałek, 9 lutego 2015 (08:00)

    Krem szampański z winogronami

Składniki: po 20 dag zielonych i białych winogron, 8 dag orzechów włoskich, 5 łyżeczek żelatyny, 6 żółtek, 15 dag cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3/8 litra szampana albo białego wina musującego, 30 dag śmietany kremówki.

Reklama

1. Winogrona przepołowić, usunąć pestki. Odłożyć do dekoracji 8 połówek, resztę posiekać. Orzechy drobno pokroić. Rozdrobnione winogrona i orzechy ułożyć w 8 pucharkach. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odłożyć, aby spęczniała.

2. Żółtka utrzeć z 13 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej na puszystą, jasnokremową masę. Dodać sok cytrynowy i szampana. Dołożyć żelatynę i ubijać dalej, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej, ubijać trzepaczką, aż krem wystygnie i lekko zacznie tężeć.

Śmietanę kremową ubić na szty wno. Połączyć z kremem. Nałożyć do pucharków z winogronami i orzechami. Wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone połówki winogron obtoczyć w pozostałym cukrze. Udekorować nimi gotowy deser.

Życie na gorąco
Więcej na temat:krem | z | kremy

Zobacz również

  • Składniki: 2 jaja, cytryna, po 10 dag masła, cukru pudru i orzechów laskowych, 12 dag mąki, 15 dag sera, 15 dag białej czekolady, 10 dag mlecznej czekolady, 10 wafli do lodów, posypka, wiśnie kand. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.