Reklama
  • Poniedziałek, 9 lutego 2015 (08:00)

    Krem szampański z winogronami

Składniki: po 20 dag zielonych i białych winogron, 8 dag orzechów włoskich, 5 łyżeczek żelatyny, 6 żółtek, 15 dag cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3/8 litra szampana albo białego wina musującego, 30 dag śmietany kremówki.

Reklama

1. Winogrona przepołowić, usunąć pestki. Odłożyć do dekoracji 8 połówek, resztę posiekać. Orzechy drobno pokroić. Rozdrobnione winogrona i orzechy ułożyć w 8 pucharkach. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odłożyć, aby spęczniała.

2. Żółtka utrzeć z 13 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej na puszystą, jasnokremową masę. Dodać sok cytrynowy i szampana. Dołożyć żelatynę i ubijać dalej, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej, ubijać trzepaczką, aż krem wystygnie i lekko zacznie tężeć.

Śmietanę kremową ubić na szty wno. Połączyć z kremem. Nałożyć do pucharków z winogronami i orzechami. Wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone połówki winogron obtoczyć w pozostałym cukrze. Udekorować nimi gotowy deser.

Życie na gorąco
Więcej na temat:krem | kremy

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.