Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Kokosowe krążki

Składniki na 4 porcje: 1 mały ananas, 600 ml soku ananasowego, 10 dag wiórków kokosowych, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 6 dag cukru, 4 łyżki białego wina deserowego, 2 gałązki miety, 1 litr oleju do głębokiego smażenia.

1. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w plasterki. W garnku zagotuj sok ananasowy. Włóż plasterki ananasa i gotuj je 1–2 minuty. Odstaw na 30 minut. Potem wyjmij i dobrze osusz. Jajko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Plasterki ananasa najpierw panieruj w jajku z mąką, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

2. Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie albo we frytownicy. Włóż plasterki anansa i smaż 1–2 minuty z każdej strony. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

3. W metalowej miseczce wymieszaj żółtka z cukrem. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj, dolewając wino, aż sos podwoi swoją objętość. Zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj dalej, aż sos przestygnie. Polej nim ananasowe krążki. Przed podaniem posyp je posiekaną miętą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 11 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 3 banany, sok z połowy cytryny, 1 op. małych biszkoptów, 10 dag lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.