Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Kokosowe krążki

Składniki na 4 porcje: 1 mały ananas, 600 ml soku ananasowego, 10 dag wiórków kokosowych, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 6 dag cukru, 4 łyżki białego wina deserowego, 2 gałązki miety, 1 litr oleju do głębokiego smażenia.

1. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w plasterki. W garnku zagotuj sok ananasowy. Włóż plasterki ananasa i gotuj je 1–2 minuty. Odstaw na 30 minut. Potem wyjmij i dobrze osusz. Jajko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Plasterki ananasa najpierw panieruj w jajku z mąką, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

2. Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie albo we frytownicy. Włóż plasterki anansa i smaż 1–2 minuty z każdej strony. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

3. W metalowej miseczce wymieszaj żółtka z cukrem. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj, dolewając wino, aż sos podwoi swoją objętość. Zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj dalej, aż sos przestygnie. Polej nim ananasowe krążki. Przed podaniem posyp je posiekaną miętą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 banany, pół tabliczki gorzkiej czekolady, szczypta cynamonu, szczypta pieprzu, szczypta zmielonego kardamonu, 400 ml śmietany 36 proc., 40 dag truskawek, 20 dag malin, 20... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.