Reklama
  • Czwartek, 10 marca (13:05)

    Kanapki karmelowe z polewą

Składniki na 10 porcji: 12 krówek, 150 ml mleka, 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 350 ml śmietany, 4 żółtka, 60 g cukru pudru, 100 g cukru, 50 g masła, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 20 okrągłych wafli

Przygotowanie:

4 krówki odłóż, resztę rozpuść w mleku skondensowanym. Zagotuj i zdejmij z ognia. Zagotuj mleko ze śmietaną. Żółtka z cukrami ubij na parze.

Powoli wlej gorące mleko. Miksuj 10 minut. Dodaj karmel i chłodź godzinę w lodówce. Dodaj pokruszone krówki i wstaw na 35 min do zamrażarki.

Reklama

Zagotuj cukier w 30 ml wody. Dodaj masło i sól, ostudź. Lody wkładaj między wafle, polej karmelem, podawaj.

Czas przygotowania: 90 minut. Poziom: łatwy. Porcja 226 kcal.

TV14
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 17 dag cukru kryształu, 2 jajka, 4 żółtka, 25 dag kremówki 36 proc., 250 ml mleka, tłuszcz do posmarowania foremek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.