Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:05)

    Kanapki karmelowe z polewą

Składniki na 10 porcji: 12 krówek, 150 ml mleka, 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 350 ml śmietany, 4 żółtka, 60 g cukru pudru, 100 g cukru, 50 g masła, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 20 okrągłych wafli

Przygotowanie:

4 krówki odłóż, resztę rozpuść w mleku skondensowanym. Zagotuj i zdejmij z ognia. Zagotuj mleko ze śmietaną. Żółtka z cukrami ubij na parze.

Powoli wlej gorące mleko. Miksuj 10 minut. Dodaj karmel i chłodź godzinę w lodówce. Dodaj pokruszone krówki i wstaw na 35 min do zamrażarki.

Reklama

Zagotuj cukier w 30 ml wody. Dodaj masło i sól, ostudź. Lody wkładaj między wafle, polej karmelem, podawaj.

Czas przygotowania: 90 minut. Poziom: łatwy. Porcja 226 kcal.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.