Reklama
  • Czwartek, 10 marca (13:05)

    Kanapki karmelowe z polewą

Składniki na 10 porcji: 12 krówek, 150 ml mleka, 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 350 ml śmietany, 4 żółtka, 60 g cukru pudru, 100 g cukru, 50 g masła, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 20 okrągłych wafli

Przygotowanie:

4 krówki odłóż, resztę rozpuść w mleku skondensowanym. Zagotuj i zdejmij z ognia. Zagotuj mleko ze śmietaną. Żółtka z cukrami ubij na parze.

Powoli wlej gorące mleko. Miksuj 10 minut. Dodaj karmel i chłodź godzinę w lodówce. Dodaj pokruszone krówki i wstaw na 35 min do zamrażarki.

Reklama

Zagotuj cukier w 30 ml wody. Dodaj masło i sól, ostudź. Lody wkładaj między wafle, polej karmelem, podawaj.

Czas przygotowania: 90 minut. Poziom: łatwy. Porcja 226 kcal.

TV14

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 12 dag ryżu • 400 ml wody szczypta soli • 1 łyżeczka masła • 1/2 laski wanilii kwiaty mniszka • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka cukru • cynamon • jabłko • 2 białka, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.