Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Kakaowe gofry

Składniki na 6-8 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki mleka 3,2 proc., 1/2 szklanki cukru, po 1/3 szklanki kakao i oleju kokosowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, sól, cukier puder do dekoracji.

Reklama

1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mleko wymieszać z kakao, dolać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.

Ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na ok. 10-15 minut, następnie delikatnie wymieszać z przygotowaną pianą.

2. Ciasto rozlewać chochelką na dobrze rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem kokosowym. Gofry piec według instrukcji producenta urządzenia, zazwyczaj piecze się je ok. 3 minuty. Podawać gorące. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Nasza rada

Ciasto możesz przyrządzić też na drożdżach, ale wówczas powinno odstać 8-10 godz. w lodówce przed gofrowaniem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.