Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Kakaowe gofry

Składniki na 6-8 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki mleka 3,2 proc., 1/2 szklanki cukru, po 1/3 szklanki kakao i oleju kokosowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, sól, cukier puder do dekoracji.

Reklama

1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mleko wymieszać z kakao, dolać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.

Ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na ok. 10-15 minut, następnie delikatnie wymieszać z przygotowaną pianą.

2. Ciasto rozlewać chochelką na dobrze rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem kokosowym. Gofry piec według instrukcji producenta urządzenia, zazwyczaj piecze się je ok. 3 minuty. Podawać gorące. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Nasza rada

Ciasto możesz przyrządzić też na drożdżach, ale wówczas powinno odstać 8-10 godz. w lodówce przed gofrowaniem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.