Reklama
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    Jogurtowa panna cotta z galaretką

GALARETKA: ● łyżeczka żelatyny w proszku ● łyżeczka gorącej wody ● szklanka soku z granatów. PANNA COTTA: 2 szklanki jogurtu naturalnego ● 1/4 szklanki miodu ● 2 łyżeczki żelatyny w proszku ● 1/4 szklanki gorącej wody ● ziarenka z całego granatu ● garść pistacji (niesolonych).

✓ 4-6 porcji • przygotowanie: 30 min (plus chłodzenie)

1 Galaretka: Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej do soku i wymieszaj. Przelej płyn do miseczek, tak aby sięgał mniej więcej do 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Reklama

2 Panna cotta: Wymieszaj jogurt z miodem. W oddzielnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ostudź, po czym dodaj do jogurtu i wymieszaj.

3 Wyjmij galaretki z lodówki i wyłóż na ich wierzch jogurt z żelatyną. Wyrównaj i z powrotem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny (lub na noc).

4 Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Wyjmij je z miseczek, wykładając je do góry nogami na talerze. Posyp ziarenkami granatu i posiekanymi pistacjami.

NASZA RADA: Jeżeli chciałabyś przyrządzić panna cottę według oryginalnej receptury, użyj zamiast jogurtu mleka i kremówki (w równych proporcjach). Zagotuj je i potem wymieszaj z żelatyną.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk: 60 g suszonych daktyli (bez pestek), 20 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich, 100 g płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płynnego miodu, 20 g wiórków kokosowych, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.