Reklama
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    Jogurtowa panna cotta z galaretką

GALARETKA: ● łyżeczka żelatyny w proszku ● łyżeczka gorącej wody ● szklanka soku z granatów. PANNA COTTA: 2 szklanki jogurtu naturalnego ● 1/4 szklanki miodu ● 2 łyżeczki żelatyny w proszku ● 1/4 szklanki gorącej wody ● ziarenka z całego granatu ● garść pistacji (niesolonych).

✓ 4-6 porcji • przygotowanie: 30 min (plus chłodzenie)

1 Galaretka: Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej do soku i wymieszaj. Przelej płyn do miseczek, tak aby sięgał mniej więcej do 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Reklama

2 Panna cotta: Wymieszaj jogurt z miodem. W oddzielnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ostudź, po czym dodaj do jogurtu i wymieszaj.

3 Wyjmij galaretki z lodówki i wyłóż na ich wierzch jogurt z żelatyną. Wyrównaj i z powrotem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny (lub na noc).

4 Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Wyjmij je z miseczek, wykładając je do góry nogami na talerze. Posyp ziarenkami granatu i posiekanymi pistacjami.

NASZA RADA: Jeżeli chciałabyś przyrządzić panna cottę według oryginalnej receptury, użyj zamiast jogurtu mleka i kremówki (w równych proporcjach). Zagotuj je i potem wymieszaj z żelatyną.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.