Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Jak zrobić smaczny deser?

Ważny jest krem

To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao, kawa, karmel, czekolada, herbata. Z kolei puszystą konsystencję zawdzięcza dodatkowi piany z białek lub bitej śmietany.

Żelatyna

Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wstawiam do gorącej kąpieli, np. garnka z gorącą wodą. Rozpuszczonej żelatyny nie gotuję, gdyż traci właściwości zagęszczające. Zawsze dodaję najpierw 1–2 łyżki kremu, mieszam i dopiero łączę z resztą składników.

Reklama

Bita śmietana

Śmietana przed ubiciem powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej ubijać ją mikserem na wolnych obrotach, bo pryska. Cukier puder dodajemy partiami na końcu, gdy śmietana zacznie już gęstnieć.

Piana z białek

Ubitą pianę z białek należy natychmiast wykorzystać, gdyż szybko traci sztywną konsystencję. Dodając do kremu, delikatnie ją mieszamy. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że z piany odejdzie powietrze i straci ona swoje właściwości spulchniające.

Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.