Reklama
  • Czwartek, 19 czerwca 2014 (08:05)

    Jak samodzielnie zrobić białe trufle

Składniki: ●24 dag białej czekolady ●1/4 szklanki śmietany kremówki ●łyżka jasnego rumu (opcjonalnie) ●2 łyżeczki miodu ●łyżka masła; do obtoczenia: ●szklanka wiórków kokosowych (do białych trufli możesz też użyć cukru pudru, płatków migdałowych, drobnej perłowej posypki z cukru itp); oraz 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

Reklama

20 sztuk - przygotowanie: ok. 40 min.; cena porcji: ok. 0,40 zł.

Krok 1

Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do rondelka o grubym dnie. Zalej ją śmietaną i ewentualnie dodaj rum. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Krok 2

Masę przestudź do temperatury ok. 45ºC, dodaj do niej 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszaj.

Jeśli chcesz nadać czekoladkom jakiś charakterystyczny smak, możesz też teraz dodać np. cynamon, esencję waniliową itp.

Krok 3

Do masy dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej następnie do dwóch mniejszych naczyń i schładzaj w lodówce przez około 2 godz., aż zastygnie na tyle, aby łatwo ją było formować w kuleczki.

Krok 4

Stężałą w odpowiednim stopniu masę nabieraj łyżeczką i szybko ulep kuleczki. Wiórki kokosowe (lub/i inne posypki) wsyp do miseczki i obtaczaj trufle. Następnie ułóż je w papilotkach.

Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Nie masz papilotek?

●To nie problem! Ponadziewaj trufle na patyczki szaszłykowe (jak lizaki).

Po schłodzeniu podaj je np. w wyższej szklance, ustawione cukierkiem do góry, a patyczkiem na dół.

W wersji na... ostro!

Czekolada dobrze smakuje ze szczyptą ostrej papryczki chili. Jeśli nie boisz się eksperymentów, spróbuj zrobić takie „charakterne” trufle!

Słodki prezent

●Domowe trufle są ciekawym pomysłem na niedrogi, a zarazem wyjątkowy i niepowtarzalny prezent. Zapakuj je w ładne pudełko i gotowe!

Z kontrastową posypką

Białe trufle pięknie wyglądają (i znakomicie smakują) z posypką z ciemnej czekolady.

Możesz przy gotować ją sama, ścierając na tarce schłodzoną gorzką lub mleczną czekoladę. Możesz także użyć gotowej posypki do tortów i ciast.

Białe trufle możesz również obtoczyć w kakao – naturalnym lub słodkim.

Trufle można obtoczyć też w zmielonych orzechach – włoskich, ziemnych, nerkowca, laskowych, pistacjach. W każdej pralince możesz też ukryć pyszną niespodziankę – np. słodki migdał, namoczone w alkoholu rodzynki itp.

Świat kobiety
Więcej na temat:trufle | czekolada | Nie | czekolady | trufla

Zobacz również

  • Ciasto: 25 dag mąki pszennej • 12,5 dag masła • 12,5 dag śmietany 18 proc. • szczypta soli • jajko do posmarowania Nadzienie: 20 dag masła • budyń śmietankowy • 2 szklanki mleka • wiórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.