Reklama
  • Czwartek, 19 czerwca 2014 (08:05)

    Jak samodzielnie zrobić białe trufle

Składniki: ●24 dag białej czekolady ●1/4 szklanki śmietany kremówki ●łyżka jasnego rumu (opcjonalnie) ●2 łyżeczki miodu ●łyżka masła; do obtoczenia: ●szklanka wiórków kokosowych (do białych trufli możesz też użyć cukru pudru, płatków migdałowych, drobnej perłowej posypki z cukru itp); oraz 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

Reklama

20 sztuk - przygotowanie: ok. 40 min.; cena porcji: ok. 0,40 zł.

Krok 1

Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do rondelka o grubym dnie. Zalej ją śmietaną i ewentualnie dodaj rum. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Krok 2

Masę przestudź do temperatury ok. 45ºC, dodaj do niej 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszaj.

Jeśli chcesz nadać czekoladkom jakiś charakterystyczny smak, możesz też teraz dodać np. cynamon, esencję waniliową itp.

Krok 3

Do masy dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej następnie do dwóch mniejszych naczyń i schładzaj w lodówce przez około 2 godz., aż zastygnie na tyle, aby łatwo ją było formować w kuleczki.

Krok 4

Stężałą w odpowiednim stopniu masę nabieraj łyżeczką i szybko ulep kuleczki. Wiórki kokosowe (lub/i inne posypki) wsyp do miseczki i obtaczaj trufle. Następnie ułóż je w papilotkach.

Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Nie masz papilotek?

●To nie problem! Ponadziewaj trufle na patyczki szaszłykowe (jak lizaki).

Po schłodzeniu podaj je np. w wyższej szklance, ustawione cukierkiem do góry, a patyczkiem na dół.

W wersji na... ostro!

Czekolada dobrze smakuje ze szczyptą ostrej papryczki chili. Jeśli nie boisz się eksperymentów, spróbuj zrobić takie „charakterne” trufle!

Słodki prezent

●Domowe trufle są ciekawym pomysłem na niedrogi, a zarazem wyjątkowy i niepowtarzalny prezent. Zapakuj je w ładne pudełko i gotowe!

Z kontrastową posypką

Białe trufle pięknie wyglądają (i znakomicie smakują) z posypką z ciemnej czekolady.

Możesz przy gotować ją sama, ścierając na tarce schłodzoną gorzką lub mleczną czekoladę. Możesz także użyć gotowej posypki do tortów i ciast.

Białe trufle możesz również obtoczyć w kakao – naturalnym lub słodkim.

Trufle można obtoczyć też w zmielonych orzechach – włoskich, ziemnych, nerkowca, laskowych, pistacjach. W każdej pralince możesz też ukryć pyszną niespodziankę – np. słodki migdał, namoczone w alkoholu rodzynki itp.

Świat kobiety
Więcej na temat:trufle | czekolada | Nie | czekolady | trufla

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.