Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Jabłko z miodem i cynamonem

Składniki: 4 średnie jabłka, 1 kromka pszennego chleba,1 słoiczek żurawiny do mięs, 4 łyżki naturalnego płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta mielonego anyżu

1. Jabłka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, pozostaw ze skórką. Z każdego jabłka zetnij wierzch (od strony ogonka), odłóż. Ostrożnie wydrąż gniazda nasienne i część miąższu, pozostawiając centymetrowe ścianki.

2. Kromkę chleba pozbaw skórki, posiekaj. Rozłóż na spodzie owocowych miseczek, napełnij żurawiną ze słoiczka. Na wierzchu umieść odcięty i rozdrobniony miąższ jabłeczny. Jabłka ustaw na pokrytej pergaminem blasze.

Reklama

3. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 30-35 minut. Miód utrzyj z cynamonem i anyżem. Jabłka wyjmij, polej miodem. Zapiekaj jeszcze 5 minut.

4 porcje, czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 2,10 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.