Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (11:05)

    Jabłka w orzechowej polewie

Składniki na 8 sztuk: 8 małych twardych jabłek • konfitura wiśniowa lub powidła śliwkowe • 30 dag mieszanki orzechowej: orzechów włoskich, ziemnych, laskowych • pół szklanki miodu • 2 łyżeczki masła • 3 łyżeczki cukru.

1 Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj. Do środka każdego jabłka włóż łyżeczkę dżemu lub powideł.

2 Orzechy wyłuskaj, włóż je do lnianego woreczka, dość mocno stłucz tłuczkiem do mięsa. Masło utrzyj z połową orzechów i z cukrem. Masę wkładaj do środka jabłek. Połowę orzechów wsyp do garnuszka, zalej miodem, podgrzewaj kilka minut, ale uważaj, by miód się nie zagotował.

Reklama

3 Jabłka obtocz w miodzie i orzechach, układaj na łyżeczce dżemu, piecz 30 minut w temp. 180˚C.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.