Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (15:05)

    Jabłka pod kruszonką

Reklama

Potrzebne: ● 4 duże kwaśne jabłka, np. szara reneta ● po 1 garści orzechów włoskich i żurawiny ● szczypta cynamonu ● 1/3 kostki masła ● 2 łyżki poppingu amarantusowego ● 2 łyżki brązowego cukru ● po pół szklanki: płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej i pszennej

Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cynamonem, pokruszonymi orzechami i żurawiną.

2. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane, popping amarantusowy. Dodaj pokrojone masło. Ucieraj składniki tak, by powstała kruszonka.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabł ka z cynamonem, orzechami i żurawiną. Posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C ok. 40 min aż wierzch stanie się złocisty. Podawaj na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. Na diecie bezglutenowej mąkę pszenną i razową zastąp mieszanką mąki kukurydzianej, orzechowej, jaglanej i gryczanej.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.