Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia 2017 (15:05)

    Jabłka pod kruszonką

Reklama

Potrzebne: ● 4 duże kwaśne jabłka, np. szara reneta ● po 1 garści orzechów włoskich i żurawiny ● szczypta cynamonu ● 1/3 kostki masła ● 2 łyżki poppingu amarantusowego ● 2 łyżki brązowego cukru ● po pół szklanki: płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej i pszennej

Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cynamonem, pokruszonymi orzechami i żurawiną.

2. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane, popping amarantusowy. Dodaj pokrojone masło. Ucieraj składniki tak, by powstała kruszonka.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabł ka z cynamonem, orzechami i żurawiną. Posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C ok. 40 min aż wierzch stanie się złocisty. Podawaj na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. Na diecie bezglutenowej mąkę pszenną i razową zastąp mieszanką mąki kukurydzianej, orzechowej, jaglanej i gryczanej.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.