Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (15:05)

    Jabłka pod kruszonką

Reklama

Potrzebne: ● 4 duże kwaśne jabłka, np. szara reneta ● po 1 garści orzechów włoskich i żurawiny ● szczypta cynamonu ● 1/3 kostki masła ● 2 łyżki poppingu amarantusowego ● 2 łyżki brązowego cukru ● po pół szklanki: płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej i pszennej

Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cynamonem, pokruszonymi orzechami i żurawiną.

2. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane, popping amarantusowy. Dodaj pokrojone masło. Ucieraj składniki tak, by powstała kruszonka.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabł ka z cynamonem, orzechami i żurawiną. Posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C ok. 40 min aż wierzch stanie się złocisty. Podawaj na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. Na diecie bezglutenowej mąkę pszenną i razową zastąp mieszanką mąki kukurydzianej, orzechowej, jaglanej i gryczanej.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.