Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:05)

    Jabłka pieczone z twarogiem i żurawiną

Skład na 4 porcje: ● 4 jabłka ● 200 g twarogu ● 175 g cukru pudru ● 1/2 cytryny ● 3 łyżki miodu ● 2 żółtka ● 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ● mały jogurt ● 75 g suszonej żurawiny ● olej.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł

1. Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żurawinę namaczamy w wodzie przez kilka minut, odcedzamy i osuszamy.

Reklama

2. Do twarogu dodajemy sok i skórkę otartą z połówki cytryny, jogurt, miód, żółtka i 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na kilka minut.

3. Jabłka myjemy i osuszamy. Ścinamy górę z ogonkiem i wydrążamy owoce, a następnie wypełniamy je masą serową z żurawiną. Przykrywamy odciętą górą z ogonkiem. Jabłka, za pomocą pędzelka, smarujemy olejem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Pieczemy 25–30 minut w 180ºC.

4. Jabłka podajemy na ciepło, np. z konfiturą malinową lub truskawkową i herbatnikami.

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.