Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:05)

    Jabłka pieczone z twarogiem i żurawiną

Skład na 4 porcje: ● 4 jabłka ● 200 g twarogu ● 175 g cukru pudru ● 1/2 cytryny ● 3 łyżki miodu ● 2 żółtka ● 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ● mały jogurt ● 75 g suszonej żurawiny ● olej.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł

1. Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żurawinę namaczamy w wodzie przez kilka minut, odcedzamy i osuszamy.

Reklama

2. Do twarogu dodajemy sok i skórkę otartą z połówki cytryny, jogurt, miód, żółtka i 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na kilka minut.

3. Jabłka myjemy i osuszamy. Ścinamy górę z ogonkiem i wydrążamy owoce, a następnie wypełniamy je masą serową z żurawiną. Przykrywamy odciętą górą z ogonkiem. Jabłka, za pomocą pędzelka, smarujemy olejem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Pieczemy 25–30 minut w 180ºC.

4. Jabłka podajemy na ciepło, np. z konfiturą malinową lub truskawkową i herbatnikami.

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.