Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Hiszpański deser z karmelem

Składniki na 6 sztuk. Na deser: 2 szklanki pełnotłustego mleka, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 żółtka, ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy. Na karmel: 1 szklanka cukru, 4 łyżki wody.

Przygotowanie:

1. Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, wymieszaj. Podgrzewaj (nie mieszając) na średnim ogniu 5-7 min aż do otrzymania złotego karmelu. Przelej do kokilek, zamieszaj, aby dokładnie przykrył ich dno, odstaw.

Reklama

2. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej uważając, by płyn się nie zagotował. Do miski wbij jajka, dodaj żółtka, cukier oraz ekstrakt z wanilii lub kilka kropel aromatu. Ubijaj trzepaczką aż cukier się rozpuści. Wciąż ubijając stopniowo wlewaj ciepłe mleko. Jeśli w masie zrobią się grudki, przelej ją przez sito.

Masę wlej do kokilek. Ustaw je w żaroodpornym naczyniu i wlej wrzącą wodę – tak, by sięgała do połowy miseczek. Piecz 35-50 min w temp. 140°C (termoobieg), aż masa się zetnie. Wystudzone kokilki włóż do lodówki na co naj mniej 3 godz.

Tuż przed podaniem miseczkę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie i odwróć o 180°, przekładając deser na talerzyk.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokalorii

Deser można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.