Reklama
  • Piątek, 25 listopada 2016 (08:05)

    Gruszki w czekoladzie

Składniki na 8 porcji: 8 gruszek • 50 ml śmietany 30 proc. • 7,5 dag czekolady gorzkiej.

Reklama

1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i ustaw w większym naczyniu. Śmietanę wlej do garnka, podgrzewaj do momentu wrzenia, zestaw z ognia. Czekoladę posiekaj nożem, dodaj do śmietany i odstaw. Po chwili wymieszaj, aby cała czekolada się rozpuściła, i odstaw do wystudzenia.

2. Każdą gruszkę zanurzaj do połowy w czekoladzie i ustawiaj pionowo w naczyniu. Jeśli gruszki są twarde, można je wcześniej obgotować kilka minut na parze lub zanurzyć na kilka sekund w osłodzonym wrzątku.

CZAS: około 20 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.