Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Gruszki w cieście i karmelu

Składniki na 10 porcji: 15 dag cukru, 9 dag zimnego masła, 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., 1/3 łyżeczki soli, 2 jajka, 13 dag mąki, 200 ml mleka, 1 kg gruszek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżki brązowego cukru.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do rondelka wsyp cukier, dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Gdy cukier się rozpuści i nabierze ciemnego koloru, dodaj pokrojone na małe kawałki masło.

Mieszając podgrzewaj ok. 2 min. Do gorącego sosu dodaj śmietankę kremówkę, wciąż mieszając gotuj jeszcze ok. 1 min. Zdejmij z ognia, wsyp sól, wymieszaj. Wystudź.

2. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne a następnie pokrój w cienkie plasterki (1-2 mm). Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściem niały. Do miski wbij jajka, zmiksuj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę. Wciąż miksując dodawaj mleko oraz wystudzoną masę karmelową. 

3. Podłużną formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej kilka łyżek ciasta i rozłóż część gruszek. Na to wyłóż ciasto i ponownie gruszki. Postępuj tak aż do wyczerpania składników.

Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Na 20 min przed końcem pieczenia wierzch ciasta posyp brązowym cukrem.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 270 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.