Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (13:00)

    Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej

Składniki: 4 duże gruszki jednakowej wielkości z ogon- kami: twarde, ale dojrzałe, np. konferencje, 1,5 l wody, 50 dag cukru białego lub 60 dag cukru trzcinowego, 500 ml octu z białego wina (uwaga: ocet spirytusowy nie nadaje się do tego dania), opakowanie suszonego estragonu. Sos: 4 łyżki cukru, 100 ml śmietanki kremówki 36-proc., 2 łyżki gotowej masy makowej, sól, najlepiej kamienna albo różowa himalajska (do kupienia w supermarkecie)

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Reklama

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję 2,90 zł.

1. Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, zamieszaj i gotuj, aż się rozpuści. Wsyp 3-4 łyżeczki estragonu, odczekaj, żeby się zaparzył. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, i ewentualnie dosyp jeszcze tyle estragonu, na ile masz ochotę.

2. Gruszki umyj, osusz, obierz i ostrym nożykiem wydrąż gniazda nasienne. Włóż do syropu, gotuj około 20 minut (zależnie od wielkości). Kiedy będą miękkie, wyjmij je ostroż- nie, żeby nie połamać ogonków. Odłóż do wystudzenia.

3. W garnku na małym ogniu roztop cukier, ostrożnie wlej śmietankę i mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp około 1/3 łyżeczki soli. Spróbuj i jeśli trzeba, dodaj soli. Płyn powinien być słony. Gotuj, mieszając, do lekkiego zgęstnienia.

4. Do garnka z sosem karmelowo-śmietankowym włóż dwie czubate łyżki masy makowej. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Ustaw gruszki na talerzykach, polej sosem. Resztę sosu podaj do stołu w oddzielnym naczyniu.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:gruszka | gruszki | k | z | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 1 cytryna, 3 jajka, 1 i 1/3 szkl. cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka, 3 łyżeczki żelatyny, 50 dag kwaśnej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.