Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia 2016 (13:00)

    Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej

Składniki: 4 duże gruszki jednakowej wielkości z ogon- kami: twarde, ale dojrzałe, np. konferencje, 1,5 l wody, 50 dag cukru białego lub 60 dag cukru trzcinowego, 500 ml octu z białego wina (uwaga: ocet spirytusowy nie nadaje się do tego dania), opakowanie suszonego estragonu. Sos: 4 łyżki cukru, 100 ml śmietanki kremówki 36-proc., 2 łyżki gotowej masy makowej, sól, najlepiej kamienna albo różowa himalajska (do kupienia w supermarkecie)

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Reklama

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję 2,90 zł.

1. Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, zamieszaj i gotuj, aż się rozpuści. Wsyp 3-4 łyżeczki estragonu, odczekaj, żeby się zaparzył. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, i ewentualnie dosyp jeszcze tyle estragonu, na ile masz ochotę.

2. Gruszki umyj, osusz, obierz i ostrym nożykiem wydrąż gniazda nasienne. Włóż do syropu, gotuj około 20 minut (zależnie od wielkości). Kiedy będą miękkie, wyjmij je ostroż- nie, żeby nie połamać ogonków. Odłóż do wystudzenia.

3. W garnku na małym ogniu roztop cukier, ostrożnie wlej śmietankę i mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp około 1/3 łyżeczki soli. Spróbuj i jeśli trzeba, dodaj soli. Płyn powinien być słony. Gotuj, mieszając, do lekkiego zgęstnienia.

4. Do garnka z sosem karmelowo-śmietankowym włóż dwie czubate łyżki masy makowej. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Ustaw gruszki na talerzykach, polej sosem. Resztę sosu podaj do stołu w oddzielnym naczyniu.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:gruszka | gruszki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.