Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Grecka baklawa

Składniki: po 10 dag posiekanych migdałów i pistacji, po pół szklanki bułki tartej i cukru, pół łyżeczki cynamonu, po pół szklanki roztopionego masła i oleju, ciasto filo. Syrop: pół szklanki cukru, 5 łyżek miodu l pół szklanki wody, pół łyżeczki wody różanej, sok z 1/2 cytryny

Migdały, pistacje, bułkę tartą, cynamon i cukier dokładnie wymieszaj. W brytfance rozłóż papier do pieczenia i arkusz ciasta filo. Posmaruj go masłem wymieszanym z olejem i przykryj kolejnym arkuszem. Posyp mieszanką orzechową i przykryj dwoma płatami ciasta (posmarowanymi masłem).

Rób tak, aż do skończenia się mieszanki. Ostatni płat na wierzchu posmaruj masłem wymieszanym z 1 łyżką ciepłej wody. Ciasto pokrój w romby i piecz 30 minut w temp. 150°C. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj miód i wodę różaną. Syropem zalej zimną baklawę i odstaw na 5 godzin.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.