Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Grecka baklawa

Składniki: po 10 dag posiekanych migdałów i pistacji, po pół szklanki bułki tartej i cukru, pół łyżeczki cynamonu, po pół szklanki roztopionego masła i oleju, ciasto filo. Syrop: pół szklanki cukru, 5 łyżek miodu l pół szklanki wody, pół łyżeczki wody różanej, sok z 1/2 cytryny

Migdały, pistacje, bułkę tartą, cynamon i cukier dokładnie wymieszaj. W brytfance rozłóż papier do pieczenia i arkusz ciasta filo. Posmaruj go masłem wymieszanym z olejem i przykryj kolejnym arkuszem. Posyp mieszanką orzechową i przykryj dwoma płatami ciasta (posmarowanymi masłem).

Rób tak, aż do skończenia się mieszanki. Ostatni płat na wierzchu posmaruj masłem wymieszanym z 1 łyżką ciepłej wody. Ciasto pokrój w romby i piecz 30 minut w temp. 150°C. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj miód i wodę różaną. Syropem zalej zimną baklawę i odstaw na 5 godzin.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.