Reklama
  • Czwartek, 16 lutego 2017 (08:00)

    Grecka baklawa

Składniki: po 10 dag posiekanych migdałów i pistacji, po pół szklanki bułki tartej i cukru, pół łyżeczki cynamonu, po pół szklanki roztopionego masła i oleju, ciasto filo. Syrop: pół szklanki cukru, 5 łyżek miodu l pół szklanki wody, pół łyżeczki wody różanej, sok z 1/2 cytryny

Migdały, pistacje, bułkę tartą, cynamon i cukier dokładnie wymieszaj. W brytfance rozłóż papier do pieczenia i arkusz ciasta filo. Posmaruj go masłem wymieszanym z olejem i przykryj kolejnym arkuszem. Posyp mieszanką orzechową i przykryj dwoma płatami ciasta (posmarowanymi masłem).

Rób tak, aż do skończenia się mieszanki. Ostatni płat na wierzchu posmaruj masłem wymieszanym z 1 łyżką ciepłej wody. Ciasto pokrój w romby i piecz 30 minut w temp. 150°C. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj miód i wodę różaną. Syropem zalej zimną baklawę i odstaw na 5 godzin.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.