Reklama
  • Środa, 1 lutego (15:00)

    Flan śliwkowy

Składniki na 4 porcje: 6 dojrzałych śliwek, 2 jajka, 300 g ricotty, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego (lub miąższ z laski wanilii), skórka starta z 1 cytryny, sól, masło do wysmarowania foremek, 2 łyżki cukru pudru do dekoracji.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w ósemki. Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj je z ricottą, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz mąką ziemniaczaną.

Reklama

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj tę pianę do masy z żółtek.

Na koniec delikatnie wmieszaj cząstki śliwek. Ciasto rozlej do małych foremek na babeczki (kokilek) wysmarowanych masłem.

Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z pieca, posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Czas przygotowania: 65 minut. Poziom: średni

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.