Reklama
  • Wtorek, 9 lutego 2010 (13:44)

    Faworki babuni - w 65 minut

Na Tłusty Czwartek.

Zdjęcie

Faworki babuni /Smacznego
Faworki babuni
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg mąki,
- 10 żółtek,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- płaska łyżeczka cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka octu lub wódki,
- 1 kg tłuszczu do smażenia,
- szczypta soli, cukier puder do posypania.

Reklama

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki. Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią. Porcja - 484 kcal
Czas przygotowania: 65 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 5 płatków żelatyny, 50 dag naturalnego jogurtu, 50 ml kremówki, 6 proc., 3 łyżki miodu, 5 dag jagód, 4 cząstki mandarynek z puszki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.