Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Energetyczne kulki

Składniki na 12 sztuk: 60 g suszonych daktyli (bez pestek), 20 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich, 100 g płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płynnego miodu, 20 g wiórków kokosowych, 4 kostki gorzkiej czekolady, 2 garście orzechów, np. arachidowych lub laskowych.

Przygotowanie:

Reklama

1. Śliwki oraz daktyle włóż do miski, zalej wrzącą wodą (bakalie muszą być zakryte) i odstaw na ok. 10 min. Po tym czasie osącz na sicie a następ- nie zmiksuj blenderem na gładki mus.

Orzechy oraz czekoladę po- siekaj. Płatki owsiane wsyp na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię. Mie szając, podgrzewaj kilka minut, aż się lekko przyrumienią. Do musu śliwkowo-daktylowego dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, czekoladę oraz miód.

2. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (masa będzie dość gęsta i kleista). Wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kulki. Przełóż je na talerz i włóż do lodówki na minimum 60 min.

Rada: Kulki można obtoczyć w wiórkach kokosowych, ziarnach sezamu, kakao lub zmielonych migdałach. Przechowuj je w lodów ce, zamknięte w plastikowym po jemniku do 7 dni.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.