Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Egzotyczny deser

Składniki: 25 dag miękkiego tłustego twarogu, 6 dag cukru pudru , 125 ml gęstej kwaśnej śmietany , 1 filiżanka mocnej kawy, 5 świeżych fig, 100 ml czerwonego wina deserowego lub syropu owocowego, 2 marakuje.

1. Miękki twaróg (ewentualnie zmielony w maszynce) zmiksuj razem z cukrem pudrem oraz gęstą kwaśną śmietaną na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo wlewaj zimną kawę.

2. Figi umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Jeden owoc odłóż do dekoracji. Pozostałe rozkrój, wydrąż miękki miąższ. Rozgnieć go w misce widelcem lub drobno posiekaj.

Reklama

3. Do figowego miąższu wlej czerwone wino deserowe lub ulubiony syrop owocowy (np. wiśniowy, malinowy, egzotyczny). Masę odłóż do schłodzenia. W tym czasie umyj i osusz marakuje. Owoce przekrój na połówki. Wydrąż z nich miąższ.

4. Przygotuj cztery szklane pucharki lub salaterki. Ostatnią figę (ze skórką) pokrój na ósemki. Na dno każdego pucharka włóż 1-2 łyżki kremu serowo-kawowego.

5. Następną warstwę egzotycznego deseru powinna stanowić masa figowa z winem. Rozłóż ją równomiernie do wszystkich pucharków. Na masie figowej rozsmaruj kolejną porcję kremu serowo-kawowego.

6. Na warstwie kremu rozłóż żółty miąższ wydrążony z owoców marakui. Na koniec nałóż dekoracyjne kleksy z pozostałego kremu. Każdą porcję deseru udekoruj 2 cząsteczkami świeżej figi. Deser odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz także podawać go w wersji zmrożonej.

Świat kobiety
Więcej na temat:deser

Zobacz również

  • Składnik na 8 porcji: 3 łyżeczki żelatyny, 200 g truskawek, 80 g cukru pudru, 3 łyżki likieru owocowego, 350 g śmietany kremówki, 2 paczki (po ok. 150 g) okrągłych cieniutkich wafli orzechowych więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.