Reklama
  • Wtorek, 1 marca (14:00)

    Drożdżowe pucharki

Składniki na 15 sztuk: 1 kg mąki tortowej, 10 dag masła, 6 żółtek, 1 jajko, 10 dag drobnego cukru, 1 pojedynczy cukier waniliowy,1/2 l mleka, szczypta soli, 10 dag drożdży, 25 ml spirytusu, skórka otarta z 1 cytryny, konfitura wiśniowa, 250 ml śmietany kremówki, wiśnie kandyzowane do dekoracji qolej do smażenia

1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 szklanką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

2. Jajko zmiksuj z żółtkami i resztą cukru na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, spirytus, sól. Wyrabiaj, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wlej masło i jeszcze raz wymieszaj. Ponownie odstaw na 20 minut, po czym znów wyrób.

Reklama

3. Z ciasta uformuj kule, nałóż po łyżeczce konfitury i dokładnie sklej. Kule połóż na blaszce wysmarowanej olejem. Odstaw na 15-20 minut, by wyrosły. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu udekoruj konfiturą, bitą śmietaną i wisienkami.

Naj

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 600 g obranej dyni ● szklanka mąki ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 80 ml gęstej śmietany ● łyżeczka proszku do pieczenia ● olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.