Reklama
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Drożdżowe pucharki

Składniki na 15 sztuk: 1 kg mąki tortowej, 10 dag masła, 6 żółtek, 1 jajko, 10 dag drobnego cukru, 1 pojedynczy cukier waniliowy,1/2 l mleka, szczypta soli, 10 dag drożdży, 25 ml spirytusu, skórka otarta z 1 cytryny, konfitura wiśniowa, 250 ml śmietany kremówki, wiśnie kandyzowane do dekoracji qolej do smażenia

1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 szklanką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

2. Jajko zmiksuj z żółtkami i resztą cukru na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, spirytus, sól. Wyrabiaj, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wlej masło i jeszcze raz wymieszaj. Ponownie odstaw na 20 minut, po czym znów wyrób.

Reklama

3. Z ciasta uformuj kule, nałóż po łyżeczce konfitury i dokładnie sklej. Kule połóż na blaszce wysmarowanej olejem. Odstaw na 15-20 minut, by wyrosły. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu udekoruj konfiturą, bitą śmietaną i wisienkami.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.