Reklama
  • Czwartek, 12 listopada 2015 (13:00)

    Deser z bakaliami

Składniki: 1,5 szklanki maku, 4 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich, 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek, garść żurawiny, pół laski wanilii, pół łyżeczki masła, makaron.

Mak wysyp na sitko i starannie opłucz. Przelej wrzącą wodą i odsącz. Następnie trzykrotnie zmiel w maszynce, utrzyj z miodem i laską wanilii. Wymieszaj z bakaliami. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj.

Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę masła. Odcedź i odstaw. Następnie wymieszaj z przygotowaną masą makową. Całość przełóż do formy żaroodpornej, przykryj piórkami masła i zapiecz w temp. 200 °C. Przed podaniem danie udekoruj kawałkami orzechów włoskich.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:deser | MAK | desery

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.