Reklama
  • Czwartek, 12 listopada 2015 (13:00)

    Deser z bakaliami

Składniki: 1,5 szklanki maku, 4 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich, 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek, garść żurawiny, pół laski wanilii, pół łyżeczki masła, makaron.

Mak wysyp na sitko i starannie opłucz. Przelej wrzącą wodą i odsącz. Następnie trzykrotnie zmiel w maszynce, utrzyj z miodem i laską wanilii. Wymieszaj z bakaliami. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj.

Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę masła. Odcedź i odstaw. Następnie wymieszaj z przygotowaną masą makową. Całość przełóż do formy żaroodpornej, przykryj piórkami masła i zapiecz w temp. 200 °C. Przed podaniem danie udekoruj kawałkami orzechów włoskich.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:deser | MAK | z | desery

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 4 łyżeczki żelatyny, 5 dag cukru, 30 dag jogurtu naturalnego, 1 op. cukru waniliowego, 20 dag śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.