Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia 2010 (00:15)

    Deser ryżowy z brzoskwiniami

Z brzoskwiniami lub innymi owocami.

Zdjęcie

Deser ryżowy /Smacznego
Deser ryżowy
/Smacznego

Składniki:

- 40 dag. ryżu,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 400 ml. mleka,
- 1 cytryna,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 brzoskwinie z puszki lub świeże,
- kilka listków melisy,
- owoce sezonowe

Reklama

Przygotowanie:

Mleko zagotować z otartą skórką z cytryny, dodać ryż, mieszając, gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dodać 2 łyżki cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać do ryżu i wymieszać, przestudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z ryżem. Gotową masę ryżową przełożyć do foremek i wstawić do lodówki na min. 1 h. 2 łyżki cukru ugotować w 2 łyżkach wody, aż utworzy się syrop, dodać zmiksowane brzoskwinie z puszki i zagotować, przestudzić. Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, przed zmiksowaniem musimy je sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Schłodzony deser podawać z sosami, sezonowymi owocami i liskami melisy.
Czas przygotowania 2 h.
Przepis na 5 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.