Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Deser pomarańczowy

Składniki: 1 szklanka tłustego mleka, 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy), 1 łyżeczka żelatyny, 2 żółtka, 5 dag cukru, 1 szklanka kremówki 36 proc., skórka i sok z pomarańczy

1. Mleko wlej do rondla. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij wszystkie ziarenka, wrzuć je do mleka razem z laską waniliową. Podgrzewaj na małym ogniu.

2. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Żółtka połącz w garnku z cukrem, ucieraj do białości. Dodawaj stopniowo gorące mleko (usuń wanilię), cały czas mieszając powstający krem.

Reklama

3. Garnek z masą mleczno-jajeczną postaw ponownie na małym ogniu. Mieszając, podgrzewaj. Gdy krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, zdejmij garnek z kuchenki.

4. Namoczoną żelatynę rozpuść w ciepłym jeszcze kremie, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj skórkę oraz sok ze sparzonej pomarańczy. Wymieszaj z przestudzonym kremem. Rozłóż deser do czterech pucharków (lub słoiczków). Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4 porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł.

Dobra rada

Bardziej kwaskowy deser zrobisz, dodając skórkę i sok z cy- tryny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.