Reklama
  • Wtorek, 20 maja 2014 (13:05)

    Deser owocowy

Składniki na 4 porcje: ● galaretka pomarańczowa ● galaretka truskawkowa ● kiść jasnych winogron bezpestkowych ● 40 dag truskawek ● puszka pokrojonych w kostkę ananasów lub jeden mały świeży ● brzoskwinia ● bita śmietana w proszku ● szklanka mleka ● listki melisy do dekoracji.

❶ Każdą galaretkę rozpuść w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Poczekaj, aż przestygną i włóż do lodówki na godzinę. Następnie pokrój je w kostkę.

Reklama

❷ Truskawki umyj razem z winogronami i oderwij ogonki. Wyjmij z puszki ananasy i odlej z zalewy lub – jeżeli masz świeży, soczysty owoc – obierz go ze skóry, wytnij twardy środek i pokrój w kostkę. Brzoskwinię również potnij na kawałki.

❸ W szklanych pucharkach lub miseczkach układaj warstwami przygotowane składniki: galaretka pomarańczowa, ananas i brzoskwinia, galaretka czerwona, winogrona i truskawki.

❹ Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj bitą śmietanę w proszku i zmiksuj.

❺ Gotową masę rozłóż na porcjach i udekoruj melisą.

Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 200. Stopień trudności: łatwe.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Telemax
Więcej na temat:deser

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 sztuk: 8 dag brązowego cukru, 12 i ½ dag masła, 1 łyżka miodu, 20 dag płatków owsianych górskich, 1 i ½ łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżka siemienia lnianego, 4 dag pestek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.