Reklama
  • Czwartek, 28 maja 2015 (08:10)

    Deser bezowy z bitą śmietaną

Skład na 5-6 sztuk: ● 8 zimnych surowych białek ● 400 g drobnego cukru ● szczypta soli ● 1 łyżka octu ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej ● 500 ml śmietanki kremówki ● 100 g cukru pudru ● 3 łyżeczki żelatyny ● świeże owoce do dekoracji

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodając po łyżce cukru, ubijamy tak długo, aż piana będzie lśniąca. Na koniec mieszamy delikatnie z octem i mąką ziemniaczaną. Dzielimy na pięć-sześć części. Na papierze do pieczenia rysujemy 5-6 jednakowej wielkości kółek. Każdy pokrywamy częścią ubitej masy.

2. Wkładamy do nagrzanego do 150ºC piekarnika, nastawionego na funkcję termoobiegu. Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 90ºC. W tej temperaturze raczej suszymy niż pieczemy bezy. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Reklama

3. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Miksujemy, aż śmietana stężeje. Zimne bezy smarujemy bitą śmietaną i posypujemy przygotowanymi owocami.

Wartość odżywcza jednej porcji 346 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 55 g.

Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej sztuki około 2,10 zł.

Rewia
Więcej na temat:deser | warto | z | desery

Zobacz również

  • Składniki: skórka z 1 cytryny ● 1 szklanka wody ● 1/2 szklanki cukru ● 1/2 szklanki soku z cytryny ● 1/2 szklanki wody gazowanej ● listki mięty do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.