Czekoladowy mus z truskawkami

Wtorek, 7 marca (14:05)

Składniki: 6 truskawek, świeżych lub rozmrożonych, łyżka dowolnego likieru, 220 g twarożku homogenizowanego, 2 łyżki cukru pudru, 60 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej, łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, 4 herbatniki pełnoziarniste, 100 g dowolnej czekolady.

1. Truskawki pokrój i skrop likierem. Wstaw do lodówki (minimum 10 minut).

Reklama

2. Mikserem wymieszaj twarożek z cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, skórkę i esencję. Wymieszaj.

3. Pokrusz herbatniki i przesyp do dwóch pucharków. Nałóż czekoladowy twarożek. Wstaw do lodówki.

4. Czekoladę w kawałku drobno pokrój i rozpuść na parze. Lekko ją ostudź i przełóż do małej plastikowej torebki. Utnij nożyczkami jeden róg torebki (dziurka powinna być mała).

Ułóż na blacie kawałek papieru do pieczenia. Wyciskaj czekoladę na papier, tak aby powstały dwa ażurowe serca (dopasuj ich wielkość do pucharków). Pozostaw, aby ostygły i stężały.

5. Tuż przed podaniem udekoruj pucharki nasączonymi likierem truskawkami i czekoladowymi sercami.

Olivia