Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Czekoladowy deser na gorąco

Składniki: 3/4 szklanki ryżu, sól, 2 szklanki tłustego mleka, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag gorzkiej czekolady, bita śmietana, 1,5 łyżeczki cynamonu

1. W garnuszku lub rondelku zagotuj 1,5 szklanki wody. Dodaj przepłukany na sicie ryż, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut.

2. Ugotowany ryż połącz z 1,5 szklanki mleka i cukrem kryształem. Gotuj, aż masa zgęstnieje (15 minut). W reszcie mleka rozkłóć jajko. Wlej do ryżu, wymieszaj. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z og nia. Dodaj masło i cukier waniliowy oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Rozłóż do szklanek. Ozdób bitą śmietaną, posyp cynamonem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 2 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.