Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Czekoladowy deser na gorąco

Składniki: 3/4 szklanki ryżu, sól, 2 szklanki tłustego mleka, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag gorzkiej czekolady, bita śmietana, 1,5 łyżeczki cynamonu

1. W garnuszku lub rondelku zagotuj 1,5 szklanki wody. Dodaj przepłukany na sicie ryż, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut.

2. Ugotowany ryż połącz z 1,5 szklanki mleka i cukrem kryształem. Gotuj, aż masa zgęstnieje (15 minut). W reszcie mleka rozkłóć jajko. Wlej do ryżu, wymieszaj. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z og nia. Dodaj masło i cukier waniliowy oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Rozłóż do szklanek. Ozdób bitą śmietaną, posyp cynamonem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 2 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.