Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Czekoladowe kostki

Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100 ml kremówki 36 proc.

1. Ciasteczka (herbatniki) włóż do torebki foliowej, rozkrusz za pomocą wałka. Zagnieć z miękkim masłem. Powstałą masą wylep spód prostokątnej formy. Wstaw do lodówki do stężenia.

2. Obierz i rozgnieć widelcem 2 banany. 8 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Twaróg zmiel (lub użyj sera na sernik), wymieszaj z cukrem, mąką kukurydzianą i bananami.

Reklama

3. Zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając całe jajka, łyżkę rumu, kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.

4. Krem twarogowy rozsmaruj na korpusie z ciasteczek. Piecz 45 minut w 170 st. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Pozostałą czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Obierz i pokrój w plastry ostatni banan. Ostudzone ciasto pokrój w kostki. Każdą udekoruj kleksem śmietany oraz zanurzonym w czekoladzie plasterkiem banana.

20 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.

Twaróg do serników i in nych pieczonych ciast powinien być tłusty. W przeciwnym razie, wyciekająca z niego woda niepotrzebnie rozrzedzi zapiekaną masę. Aby tego uniknąć, odpowiednio związać całość i zagęścić, możesz dodać do twarogu proszek budyniowy, 1-2 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.

Dobra rada

Pyszny spód przy gotujesz też z lekko słonych zbo żowych ciastek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.