Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Czekoladowe kostki

Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100 ml kremówki 36 proc.

1. Ciasteczka (herbatniki) włóż do torebki foliowej, rozkrusz za pomocą wałka. Zagnieć z miękkim masłem. Powstałą masą wylep spód prostokątnej formy. Wstaw do lodówki do stężenia.

2. Obierz i rozgnieć widelcem 2 banany. 8 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Twaróg zmiel (lub użyj sera na sernik), wymieszaj z cukrem, mąką kukurydzianą i bananami.

Reklama

3. Zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając całe jajka, łyżkę rumu, kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.

4. Krem twarogowy rozsmaruj na korpusie z ciasteczek. Piecz 45 minut w 170 st. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Pozostałą czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Obierz i pokrój w plastry ostatni banan. Ostudzone ciasto pokrój w kostki. Każdą udekoruj kleksem śmietany oraz zanurzonym w czekoladzie plasterkiem banana.

20 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.

Twaróg do serników i in nych pieczonych ciast powinien być tłusty. W przeciwnym razie, wyciekająca z niego woda niepotrzebnie rozrzedzi zapiekaną masę. Aby tego uniknąć, odpowiednio związać całość i zagęścić, możesz dodać do twarogu proszek budyniowy, 1-2 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.

Dobra rada

Pyszny spód przy gotujesz też z lekko słonych zbo żowych ciastek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.