Reklama
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (08:05)

    Czekoladowe batony

Składniki na 15 sztuk: 1 kostka do pieczenia Kasia (25 dag), ½ szklan ki mleka, ½ szklanki cu kru, 3-4 łyżki kakao, 40 dag mleka w proszku, 2 szklanki preparowanej (ekspandowanej) pszenicy, 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka suszonej żurawiny.

Reklama

Przygotowanie:

1. Orzechy drobno posiekaj. Kasię przełóż do rondelka, roztop. Odstaw, by przestygła. Do miski wsyp cukier oraz kakao, wymieszaj. Wlej przestudzoną Kasię oraz mleko, dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.

Następnie do masy wsyp mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęsta – dodaj do niej kilka łyżek przegotowanej wody.

Na końcu dodaj pszenicę, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy, wymieszaj.

2. Formę o wymiarach 17x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, starannie dociskając ją łyżką do dna formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by masa stężała. Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki.

Rada: Pszenicę możesz zastąpić np. preparowanym ryżem.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.