Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Czarny las pod śniegiem

Skład na 4 porcje: ● szklanka wiśni w syropie ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 300 g piernika ● 150 g śmietanki kremówki ● 4 łyżki likieru wiśniowego ● 3–4 łyżki orzechów włoskich ● cukier puder ● 75 g czekolady

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł.

Reklama

1. Wiśnie odcedzamy z syropu. Połowę przekładamy do rondelka, zalewamy odcedzonym syropem, dodajemy cukier waniliowy i podgrzewamy.

2. Piernik kroimy w drobną kostkę, przekładamy do ciepłych wiśni i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, aż nabiorą złotawego koloru.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

5. Do czterech szklanek przekładamy wiśnie z piernikiem. Na nich układamy wiśnie z syropu. Przykrywamy bitą śmietaną, którą polewamy likierem wymieszanym z syropem z wiśni i rozpuszczoną czekoladą. Wierzch ozdabiamy wisienką. Desery wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziły.

Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 52 g

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.