Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Czarny las pod śniegiem

Skład na 4 porcje: ● szklanka wiśni w syropie ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 300 g piernika ● 150 g śmietanki kremówki ● 4 łyżki likieru wiśniowego ● 3–4 łyżki orzechów włoskich ● cukier puder ● 75 g czekolady

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł.

Reklama

1. Wiśnie odcedzamy z syropu. Połowę przekładamy do rondelka, zalewamy odcedzonym syropem, dodajemy cukier waniliowy i podgrzewamy.

2. Piernik kroimy w drobną kostkę, przekładamy do ciepłych wiśni i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, aż nabiorą złotawego koloru.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

5. Do czterech szklanek przekładamy wiśnie z piernikiem. Na nich układamy wiśnie z syropu. Przykrywamy bitą śmietaną, którą polewamy likierem wymieszanym z syropem z wiśni i rozpuszczoną czekoladą. Wierzch ozdabiamy wisienką. Desery wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziły.

Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 52 g

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.