Reklama
  • Piątek, 10 lutego 2017 (15:05)

    Czarny las pod śniegiem

Skład na 4 porcje: ● szklanka wiśni w syropie ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 300 g piernika ● 150 g śmietanki kremówki ● 4 łyżki likieru wiśniowego ● 3–4 łyżki orzechów włoskich ● cukier puder ● 75 g czekolady

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł.

Reklama

1. Wiśnie odcedzamy z syropu. Połowę przekładamy do rondelka, zalewamy odcedzonym syropem, dodajemy cukier waniliowy i podgrzewamy.

2. Piernik kroimy w drobną kostkę, przekładamy do ciepłych wiśni i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, aż nabiorą złotawego koloru.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

5. Do czterech szklanek przekładamy wiśnie z piernikiem. Na nich układamy wiśnie z syropu. Przykrywamy bitą śmietaną, którą polewamy likierem wymieszanym z syropem z wiśni i rozpuszczoną czekoladą. Wierzch ozdabiamy wisienką. Desery wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziły.

Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 52 g

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.