Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Cynamonowy pudding ryżowy

Składniki: 3/4 szklanki białego ryżu, 2 szklanki tłustego mleka, 1/3 szklanki cukru kryształu , 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego 3szczypta kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu

1. W średnim rondlu doprowadź do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodaj przepłukany na sicie ryż, wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut.

2. Ugotowany ryż połącz z 1,5 szklanki mleka i cukrem kryształem. Gotuj na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta (15-20 minut). W reszcie mleka rozkłóć jajko. Wlej do ryżu, wymieszaj. Gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj masło i cukier waniliowy. Rozłóż do pucharków. Posyp cynamonem z kardamonem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 340 kcal, cena 1,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.