Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Cynamonowy pudding ryżowy

Składniki: 3/4 szklanki białego ryżu, 2 szklanki tłustego mleka, 1/3 szklanki cukru kryształu , 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego 3szczypta kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu

1. W średnim rondlu doprowadź do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodaj przepłukany na sicie ryż, wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut.

2. Ugotowany ryż połącz z 1,5 szklanki mleka i cukrem kryształem. Gotuj na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta (15-20 minut). W reszcie mleka rozkłóć jajko. Wlej do ryżu, wymieszaj. Gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj masło i cukier waniliowy. Rozłóż do pucharków. Posyp cynamonem z kardamonem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 340 kcal, cena 1,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.