Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Crumble z pigwą i ze śliwkami

Składniki: 3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 3 cm świeżego korzenia imbiru (w plasterkach), 4 pigwy, obrane, pokrojone w cząstki, 12 rozmrożonych śliwek węgierek, kruszonka: 125 g herbatników imbirowych, 60 g masła, łyżeczka cynamonu.

1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, imbir i skórkę pomarańczową. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pigwę. Zwiększ ogień i gotuj całość przez 5 minut. Zmniejsz ogień i gotuj godzinę bez przykrycia. Pigwa powinna przez ten czas zmięknąć i zyskać miedziany kolor.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść cztery żaroodporne kokilki. Na dnie rozłóż połówki śliwek. Przykryj je kawałkami pigwy i zalej syropem (jeśli syrop jest za rzadki, podgotuj go chwilę).

3. Kruszonka: przełóż herbatniki do papierowej torebki i pokrusz je, przetaczając po torebce wałkiem. Przełóż pokruszone herbatniki do kokilek. Rozpuść masło, polej nim desery. Oprósz cynamonem. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut, aż kruszonka zrobi się chrupiąca. Podawaj od razu.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.