Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Crumble z pigwą i ze śliwkami

Składniki: 3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 3 cm świeżego korzenia imbiru (w plasterkach), 4 pigwy, obrane, pokrojone w cząstki, 12 rozmrożonych śliwek węgierek, kruszonka: 125 g herbatników imbirowych, 60 g masła, łyżeczka cynamonu.

1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, imbir i skórkę pomarańczową. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pigwę. Zwiększ ogień i gotuj całość przez 5 minut. Zmniejsz ogień i gotuj godzinę bez przykrycia. Pigwa powinna przez ten czas zmięknąć i zyskać miedziany kolor.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść cztery żaroodporne kokilki. Na dnie rozłóż połówki śliwek. Przykryj je kawałkami pigwy i zalej syropem (jeśli syrop jest za rzadki, podgotuj go chwilę).

3. Kruszonka: przełóż herbatniki do papierowej torebki i pokrusz je, przetaczając po torebce wałkiem. Przełóż pokruszone herbatniki do kokilek. Rozpuść masło, polej nim desery. Oprósz cynamonem. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut, aż kruszonka zrobi się chrupiąca. Podawaj od razu.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.