Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Crèm brûlée z batatem

Składniki: batat (słodki ziemniak), obrany 3 jajka, 1/4 szklanki cukru pudru (plus dodatkowo łyżka), 1 i 1/4 szklanki kremówki, 1/4 łyżeczki esencji waniliowej, szczypta mielonego cynamonu.

Reklama

1. Ugotuj batat w lekko osolonej wodzie. Odcedź go i zmiksuj na purée (do kremu potrzebujesz 1/4 szklanki purée).

2. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Ubij całe jajka i cukier puder na gładki kogel-mogel.

3. W rondelku podgrzej na średnim ogniu 1/4 szklanki kremówki i esencję waniliową. Stopniowo dodawaj ją, mieszając, do kogla- -mogla. Następnie dodaj resztę kremówki (szklankę), purée z batatu i cynamon, wymieszaj. Przełóż masę do 4 kokilek o pojemności ok. 1/2 szklanki.

4. Umieść kokilki w formie do pieczenia. Wlej do formy wodę, tak aby sięgała do połowy kokilek. Piecz 30-35 minut (lub do czasu aż krem się zetnie, ale pośrodku będzie lekko płynny). Wyjmij kokilki z wody. Ostudź krem, po czym wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny (lub na noc).

5. Przed podaniem rozgrzej mocno piekarnik. Oprósz wierzch kremu cukrem. Wstaw kokilki na chwilę do piekarnika, aby cukier się skarmelizował. Podawaj deser od razu.

Olivia
Więcej na temat:Cr | z

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g brzoskwiń ● 4 żółtka ● 200 ml soku z białych winogron ● 100 g cukru ● 5 łyżek soku z cytryny ● 10 g mąki kukurydzianej ● skórka z 1/2 cytryny ● masło do wysmarowania... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.