Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:00)

    Ciepły deser czekoladowy

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki wody, 1 szklanka śmietany kremówki,  3 jajka,  2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier puder.

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż syrop nabierze złotego koloru. Zdejmij z ognia i cienkim strumieniem dolej do rondelka śmietankę kremówkę. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą.

Reklama

Oddzielone od białek żółtka dodaj do przestudzonej masy cukrowej. Wmieszaj także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody i dodaj do masy.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do słodkiej masy. Rozlej do ceramicznych foremek (do 2/3 wysokości).

Foremki ustaw w blasze do pieczenia i wlej gorącą wodą do połowy ich wysokości. Piecz 25 minut w 160°C. Wyjmij, odczekaj 10 minut i posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: łatwy

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.