Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:00)

    Ciepły deser czekoladowy

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki wody, 1 szklanka śmietany kremówki,  3 jajka,  2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier puder.

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż syrop nabierze złotego koloru. Zdejmij z ognia i cienkim strumieniem dolej do rondelka śmietankę kremówkę. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą.

Reklama

Oddzielone od białek żółtka dodaj do przestudzonej masy cukrowej. Wmieszaj także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody i dodaj do masy.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do słodkiej masy. Rozlej do ceramicznych foremek (do 2/3 wysokości).

Foremki ustaw w blasze do pieczenia i wlej gorącą wodą do połowy ich wysokości. Piecz 25 minut w 160°C. Wyjmij, odczekaj 10 minut i posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: łatwy

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.