Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Ciepłe lody

Składniki: 2 jaja, cytryna, po 10 dag masła, cukru pudru i orzechów laskowych, 12 dag mąki, 15 dag sera, 15 dag białej czekolady, 10 dag mlecznej czekolady, 10 wafli do lodów, posypka, wiśnie kand.

10 porcji, czas ok. 90 min; sztuka – 330 kcal, cena 2,10 zł.

Reklama

Krok pierwszy . Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i połową cukru pudru. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Białka ubij na sztywno z resztą cukru pudru oraz sokiem z cytryny.

Krok drugi . Pianę wmieszaj do masy żółtkowej. Dodaj przesianą mąkę, starannie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź.

Krok trzeci . Zimne ciasto pokrusz do miski. Dodaj zmielone orzechy laskowe, miękki biały ser oraz 10 dag rozpuszczonej białej czekolady. Zagnieć cia sto, podziel na 10 części. Uformuj z nich kulki. Odstaw do stężenia.

Krok czwarty. Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W kulki wbijaj patyczki, zanurzaj w czekoladzie. Włóż do wafli, wyjmij patyki. Gdy masa zastygnie, ozdób lody resztą białej czekolady, posypką i wiśniami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.