Reklama
  • Wtorek, 8 grudnia 2009 (15:20)

    Ciasto grejpfrutowe

Z pysznym kremem.

Zdjęcie

Ciasto grejpfrutowe /Smacznego
Ciasto grejpfrutowe
/Smacznego
Składniki:

Ciasto:
- 125 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Krem:
- 250 g mielonego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 4 czerwone grejpfruty,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych,
- 2 łyżki cukru,
- listki czekoladowe do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć na puch z połową cukru i żółtkami. Dodać aromat i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie wmieszać i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym piekarniku 200 st. C ok. 30 min. Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Galaretką rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i po przestygnięciu połączyć z serem. Masę wylać na przestudzone ciasto. Cukier skarmelizować i dodać posiekane orzechy, wylać na pergamin i po całkowitym ostygnięciu skruszyć wałkiem do ciasta. Grejpfruty obrać i pokroić na cząstki. Zastygnięte ciasto dekorować grejpfrutami i orzechami i listkami czekoladowymi.
Czas przygotowania 70 min. Przepis na 12 porcji.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.