Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Budyń daktylowy

Składniki na 10 porcji: ● 2 szklanki mleka roślinnego ● 1/3 szklanki kaszy jaglanej ● 15 daktyli ● gorzka czekolada ● łyżka oleju kokosowego ● 1/4 łyżeczki soli morskiej ● płatki kokosowe i migdałowe ● pestki granatu.

1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, przepłucz i odcedź (czynność powtórz).

2. Wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Gotuj składniki na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka (około 15 minut).

Reklama

3. Czekoladę połam na kostki i dołóż do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszaj, do rozpuszczenia się czekolady, po czym zdejmij z ognia i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.

4. Gorący budyń podawaj z pestkami granatu, płatkami kokosowymi i migdałowymi.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.