Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Budyń daktylowy

Składniki na 10 porcji: ● 2 szklanki mleka roślinnego ● 1/3 szklanki kaszy jaglanej ● 15 daktyli ● gorzka czekolada ● łyżka oleju kokosowego ● 1/4 łyżeczki soli morskiej ● płatki kokosowe i migdałowe ● pestki granatu.

1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, przepłucz i odcedź (czynność powtórz).

2. Wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Gotuj składniki na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka (około 15 minut).

Reklama

3. Czekoladę połam na kostki i dołóż do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszaj, do rozpuszczenia się czekolady, po czym zdejmij z ognia i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.

4. Gorący budyń podawaj z pestkami granatu, płatkami kokosowymi i migdałowymi.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.