Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Bliny z lodami waniliowymi

Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów waniliowych ● perełki cukrowe ● olej

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

1. Masło roztapiamy w rondelku. Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem.

Reklama

2. Do 150 ml mleka dodajemy jajo, ostudzone rozpuszczone masło, mąkę z dodatkami i mieszamy trzepaczką rózgową, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim czekoladę, cały czas mieszając. Odstawiamy, aby sos zgęstniał.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron bliny ok. 3 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

5. Jeszcze ciepłe placuszki, jeden na drugim, układamy na talerzykach deserowych. Na wierzch kładziemy kulkę lodów waniliowych. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kolorowymi perełkami. Deser idealnie smakuje podany z dobrze schłodzonym winem musującym lub filiżanką aromatycznej kawy.

Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 53 g.

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.