Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Bliny z lodami waniliowymi

Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów waniliowych ● perełki cukrowe ● olej

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

1. Masło roztapiamy w rondelku. Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem.

Reklama

2. Do 150 ml mleka dodajemy jajo, ostudzone rozpuszczone masło, mąkę z dodatkami i mieszamy trzepaczką rózgową, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim czekoladę, cały czas mieszając. Odstawiamy, aby sos zgęstniał.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron bliny ok. 3 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

5. Jeszcze ciepłe placuszki, jeden na drugim, układamy na talerzykach deserowych. Na wierzch kładziemy kulkę lodów waniliowych. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kolorowymi perełkami. Deser idealnie smakuje podany z dobrze schłodzonym winem musującym lub filiżanką aromatycznej kawy.

Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 53 g.

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.