Reklama
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Bezy z bananami w czekoladzie

Składniki na 10 porcji: Bezy: 6 białek • 30 dag cukru • szczypta soli • łyżeczka soku z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej Dekoracja: 2 banany • tabliczka gorzkiej czekolady • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta ostrej papryki • szczypta cynamonu • łyżka masła • cukier puder • 10 dag pistacji

1. Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując. Wlej sok z cytryny, wsyp mąkę, wymieszaj. Na papierze do pieczenia układaj małe kulki. Piecz pięć minut w temp. 180˚C, a potem 90 minut w temperaturze 140˚C.

2. Banany obierz, przekrój na pół, usmaż na maśle. Ułóż je na półmisku. Przyprawy wymieszaj. Czekoladę roztop z masłem. Obok bananów ułóż bezy, posyp przyprawami, cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Polej czekoladą.

Reklama

Czas: około 2,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.