Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:05)

    Beza z owocami

Skład na 6 porcji: ● 2 jaja ● 225 g drobnego cukru ● 2 łyżeczki soku z cytryny ● 500 g śliwek ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 150 ml porto ● łyżka mąki kukurydzianej ● 300 ml śmietanki kremówki

Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.

Reklama

1. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy 150 g cukru i ubijamy do momentu, aż zrobi się lśniąca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 6 porcji. Pieczemy ok. 45 minut w 140ºC. Studzimy.

2. Umyte śliwki przekrawamy na pół i po wyjęciu pestek przekładamy do rondla. Zalewamy porto, dodajemy 75 g cukru, torebkę cukru waniliowego, 200 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 10–15 minut. Pod koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy opakowanie cukru waniliowego, delikatnie mieszamy. Bezy układamy na talerzu, a obok i między nie wyciskamy z rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Polewamy ostudzonymi śliwkami w syropie z porto. Podajemy schłodzone.

Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 31 g.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.