Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:05)

    Beza z owocami

Skład na 6 porcji: ● 2 jaja ● 225 g drobnego cukru ● 2 łyżeczki soku z cytryny ● 500 g śliwek ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 150 ml porto ● łyżka mąki kukurydzianej ● 300 ml śmietanki kremówki

Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.

Reklama

1. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy 150 g cukru i ubijamy do momentu, aż zrobi się lśniąca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 6 porcji. Pieczemy ok. 45 minut w 140ºC. Studzimy.

2. Umyte śliwki przekrawamy na pół i po wyjęciu pestek przekładamy do rondla. Zalewamy porto, dodajemy 75 g cukru, torebkę cukru waniliowego, 200 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 10–15 minut. Pod koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy opakowanie cukru waniliowego, delikatnie mieszamy. Bezy układamy na talerzu, a obok i między nie wyciskamy z rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Polewamy ostudzonymi śliwkami w syropie z porto. Podajemy schłodzone.

Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 31 g.

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.