Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:05)

    Beza z malinami i truskawkami

Skład na 8 porcji: ● 2 jaja ● 100 g drobnego cukru ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● szczypta soli ● 250 g mrożonych malin ● 150 g mrożonych czerwonych porzeczek ● 150 g mrożonych truskawek ● 250 ml śmietanki kremówki ● opakowanie cukru waniliowego ● 4 łyżeczki cukru pudru

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.

1. Owoce rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się wody. Truskawki kroimy w ćwiartki. Połowę malin przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pozostałe owoce posypujemy 2 łyżkami cukru pudru, delikatnie mieszamy.

Reklama

2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo 100 g cukru i ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką formujemy koło. Pieczemy 40–45 minut w 140ºC.

3. Ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy, miksujemy. Łączymy z musem malinowym, delikatnie mieszamy. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na nią wykładamy owoce.

Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 19 g.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.