Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:05)

    Beza z malinami i truskawkami

Skład na 8 porcji: ● 2 jaja ● 100 g drobnego cukru ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● szczypta soli ● 250 g mrożonych malin ● 150 g mrożonych czerwonych porzeczek ● 150 g mrożonych truskawek ● 250 ml śmietanki kremówki ● opakowanie cukru waniliowego ● 4 łyżeczki cukru pudru

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.

1. Owoce rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się wody. Truskawki kroimy w ćwiartki. Połowę malin przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pozostałe owoce posypujemy 2 łyżkami cukru pudru, delikatnie mieszamy.

Reklama

2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo 100 g cukru i ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką formujemy koło. Pieczemy 40–45 minut w 140ºC.

3. Ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy, miksujemy. Łączymy z musem malinowym, delikatnie mieszamy. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na nią wykładamy owoce.

Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 19 g.

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (2 porcje): ● 60 g masła ● 60 g gorzkiej czekolady ● 60 g białego cukru ● 2 jajka ● 25 g mąki pszennej ● maliny do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.