Reklama
  • Czwartek, 13 marca 2008 (09:45)

    Beza Pavlova z truskawkami

Słodkie życie.

Zdjęcie

/Świat Książki
/Świat Książki
Na bezy:

- 200 ml białek,
- 300 g cukru.

Reklama

Krem:

- 400 g masła,
- 300 g cukru pudru, szczypta soli,
- 300 ml śmietany 36 proc.,
- 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni,
- 100 ml likieru Cointreau,
- 20 ml spirytusu, truskawki i bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna. Gotową masę wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną nieprzywierającym pergaminem. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. i suszymy przez 50 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem mieszamy i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.

Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Tort dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.
Przepis pochodzi z książki Kocham gotować Magdy Gessler przepis na życie.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Świat Książki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.