Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Bananowe pucharki

Składniki: 1 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 11 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 3 banany, sok z połowy cytryny, 1 op. małych biszkoptów, 10 dag lodów waniliowych, 1 op. polewy czekoladowej

1. Ugotuj budyń z 500 ml mleka, jednego opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowania cukru waniliowego oraz 5 łyżek cukru. Odstaw do przestudzenia.

2. W podobny sposób przygotuj drugi budyń. Zagotuj resztę mleka z drugim opakowaniem proszku waniliowego, przesianym naturalnym gorzkim kakao oraz pozostałym cukrem.

Reklama

3. Banany umyj, obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki, ułóż w miseczce i skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny. Przygotuj sześć pucharków lub miseczek.

4. W pucharkach na przemian układaj warstwy biszkoptów i bananów polewając je na zmianę jasnym i ciemnym budyniem. Gotowe desery odstaw do lodówki, aby masy stężały i dobrze się schłodziły.

5. Na wierzchu rozłóż po kuleczce lodów waniliowych. Udekoruj desery rozpuszczoną polewą.

6 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 2,80 zł.

Deser możesz przyrządzić w słoiczkach i zabrać do pracy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk: 60 g suszonych daktyli (bez pestek), 20 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich, 100 g płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płynnego miodu, 20 g wiórków kokosowych, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.