Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Bananowe pucharki

Składniki: 1 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 11 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 3 banany, sok z połowy cytryny, 1 op. małych biszkoptów, 10 dag lodów waniliowych, 1 op. polewy czekoladowej

1. Ugotuj budyń z 500 ml mleka, jednego opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowania cukru waniliowego oraz 5 łyżek cukru. Odstaw do przestudzenia.

2. W podobny sposób przygotuj drugi budyń. Zagotuj resztę mleka z drugim opakowaniem proszku waniliowego, przesianym naturalnym gorzkim kakao oraz pozostałym cukrem.

Reklama

3. Banany umyj, obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki, ułóż w miseczce i skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny. Przygotuj sześć pucharków lub miseczek.

4. W pucharkach na przemian układaj warstwy biszkoptów i bananów polewając je na zmianę jasnym i ciemnym budyniem. Gotowe desery odstaw do lodówki, aby masy stężały i dobrze się schłodziły.

5. Na wierzchu rozłóż po kuleczce lodów waniliowych. Udekoruj desery rozpuszczoną polewą.

6 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 2,80 zł.

Deser możesz przyrządzić w słoiczkach i zabrać do pracy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.