Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia 2016 (11:05)

    „Ambasador” w pucharkach

Składniki na 4 porcje: 1 kostka masła, 1/2 szkl. ksylitolu albo cukru, 4 żółtka, 1 budyń waniliowy, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki kakao, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 garść posiekanych orzechów włoskich, 1 garść rodzynek, 1 szkl. wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu), kilka pokruszonych biszkoptów 50 ml naparu z kawy, 50 ml wódki (ew. rumu lub wiśniówki), 1 łyżeczka mielonej kawy.

Reklama

Przygotowanie: ok. 50 min

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

1. 1/2 szkl. mleka miksuję z budyniem, dodaję żółtka (uważam, by nie było grudek). Pozostałe mleko zagotowuję i powoli wlewam mieszankę. Energicznie mieszam, tak żeby powstał budyń. Odstawiam przykryty do ostygnięcia. Masło ucieram z cukrem na jasny krem i stopniowo dodaję schłodzony budyń.

2. Masę dzielę na dwie części, jedną przekładam do osobnej miski. Do jednej części daję kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiam do dekoracji) oraz namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki.

3. Na dno pucharków wsypuję pokruszone biszkopty, polewam ostudzonym naparem z kawy. Nakładam najpierw ciemny, a potem jasny krem budyniowy. Deser dekoruję odłożonymi wiśniami i posypuję mieloną kawą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ambasador | Ambasador

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.