Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Aksamitny krem cytrynowo- limonkowy

Składniki: 125 ml soku z cytryny i limonki (2 cytryny i 2 limonki) • skórka otarta z jednej cytryny • 100 g drobnego cukru • 75 g masła • 3 duże jajka.

1. Roztop masło w rondlu.

Reklama

2. Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.

3. Gotuj w kąpieli wodnej, aż sos zgęstnieje. Jeżeli powstaną grudki, przetrzyj całość przez sito lub zmiksuj.

4. Odstaw, by sos zgęstniał i ostygł. Nasza rada: ścierając skórkę z cytryny, najpierw należy ją sparzyć. Przy ścieraniu uważaj na to, by zetrzeć tylko żółtą część, biała może być gorzka. Ważne jest również dokładne umycie jaj. Gotowy krem przełóż do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce około tygodnia.

Jak podawać: Gęsty krem cytrynowy to wspaniały dodatek do naleśników, placków czy ciast. Doskonale komponuje się też z białym serem lub po prostu na kromce chleba. Możesz go z powodzeniem wykorzystać do cytrynowej tarty.

Olivia
Więcej na temat:krem

Zobacz również

  • Składniki: 20 herbatników w mlecznej czekoladzie, 5 dag czerwonych porzeczek (4 kiście), 250 ml lodów waniliowych, 1 łyżeczka cukru pudru 3mięta do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.