Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Ważny jest krem To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao, kawa, karmel, czekolada, herbata. Z kolei puszystą konsystencję zawdzięcza dodatkowi piany z białek lub bitej śmietany. Żelatyna Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wstawiam do gorącej kąpieli, np. garnka z gorącą wodą. Rozpuszczonej żelatyny nie gotuję, gdyż traci właściwości

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Składniki na 10 porcji: Bezy: 6 białek • 30 dag cukru • szczypta soli • łyżeczka soku z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej Dekoracja: 2 banany • tabliczka gorzkiej czekolady • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta ostrej papryki • szczypta cynamonu • łyżka masła • cukier puder • 10 dag pistacji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (15:00)

    Składniki na 4 porcje: 6 dojrzałych śliwek, 2 jajka, 300 g ricotty, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego (lub miąższ z laski wanilii), skórka starta z 1 cytryny, sól, masło do wysmarowania foremek, 2 łyżki cukru pudru do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Składniki na 6 porcji: 15 dag gotowego ciasta brownie, 500 ml śmietanki 30-36 proc., po 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 łyżki cukru pudru, posypka orzechowa, cynamon.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Składniki na 6-8 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki mleka 3,2 proc., 1/2 szklanki cukru, po 1/3 szklanki kakao i oleju kokosowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, sól, cukier puder do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Składniki na 4 porcje: 3 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 50 dag śmietany kremówki, 10 dag cukru, 2 duże pomarańcze, 2-3 łyżki miodu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki: 500 g serka mascarpone, 40 g miodu , 2 filiżanki zimnej kawy, 200 g podłużnych biszkoptów, 1 łyżka kakao , 1 kieliszek likieru migdałowego, 250 ml śmietany 30% .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 12 stycznia (15:05)

    Potrzebne: ● 4 duże kwaśne jabłka, np. szara reneta ● po 1 garści orzechów włoskich i żurawiny ● szczypta cynamonu ● 1/3 kostki masła ● 2 łyżki poppingu amarantusowego ● 2 łyżki brązowego cukru ● po pół szklanki: płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej i pszennej Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cynamonem, pokruszonymi orzechami i żurawiną.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Składniki na 6 sztuk. Na deser: 2 szklanki pełnotłustego mleka, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 żółtka, ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy. Na karmel: 1 szklanka cukru, 4 łyżki wody.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Składniki na 10 porcji: 15 dag cukru, 9 dag zimnego masła, 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., 1/3 łyżeczki soli, 2 jajka, 13 dag mąki, 200 ml mleka, 1 kg gruszek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżki brązowego cukru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0