Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Składniki: 4 średnie jabłka, 1 kromka pszennego chleba,1 słoiczek żurawiny do mięs, 4 łyżki naturalnego płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta mielonego anyżu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Składniki: 3/4 szklanki białego ryżu, 2 szklanki tłustego mleka, 1/3 szklanki cukru kryształu , 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego 3szczypta kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Składniki: po 10 dag posiekanych migdałów i pistacji, po pół szklanki bułki tartej i cukru, pół łyżeczki cynamonu, po pół szklanki roztopionego masła i oleju, ciasto filo. Syrop: pół szklanki cukru, 5 łyżek miodu l pół szklanki wody, pół łyżeczki wody różanej, sok z 1/2 cytryny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:00)

    Składniki na 4 porcje: 30 dag twarogu sernikowego • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 1/3 kostki masła • brzoskwinia • 10 dag orzechów laskowych.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Skład na 4 porcje: ● dojrzałe mango ● 250 g serka mascarpone ● 60 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● limonka ● łyżka żelatyny ● 150 ml śmietanki kremówki ● 10–12 podłużnych biszkoptów

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Skład na 6 porcji: ● 400 g serka mascarpone ● 100 g śmietany kremówki ● 220 ml mocnej kawy ● 12 podłużnych biszkoptów bez cukru ● 2 łyżeczki cukru ● łyżka kakao ● laska wanilii ● 50 g orzechów laskowych ● 80 g gorzkiej czekolady ● 200 ml wiśni w syropie ● syrop klonowy ● cukier puder

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Skład na 4 porcje: ● szklanka wiśni w syropie ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 300 g piernika ● 150 g śmietanki kremówki ● 4 łyżki likieru wiśniowego ● 3–4 łyżki orzechów włoskich ● cukier puder ● 75 g czekolady

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Ważny jest krem To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao, kawa, karmel, czekolada, herbata. Z kolei puszystą konsystencję zawdzięcza dodatkowi piany z białek lub bitej śmietany. Żelatyna Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wstawiam do gorącej kąpieli, np. garnka z gorącą wodą. Rozpuszczonej żelatyny nie gotuję, gdyż traci właściwości

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Składniki na 10 porcji: Bezy: 6 białek • 30 dag cukru • szczypta soli • łyżeczka soku z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej Dekoracja: 2 banany • tabliczka gorzkiej czekolady • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta ostrej papryki • szczypta cynamonu • łyżka masła • cukier puder • 10 dag pistacji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (15:00)

    Składniki na 4 porcje: 6 dojrzałych śliwek, 2 jajka, 300 g ricotty, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego (lub miąższ z laski wanilii), skórka starta z 1 cytryny, sól, masło do wysmarowania foremek, 2 łyżki cukru pudru do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0